Dzięki ogromnej popularności kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, warzywa królują na naszych talerzach. Od kilku lat są czymś więcej niż tylko dodatkiem do dania głównego. Jednak kuchnia wegańska to nie tylko warzywa. Możemy się o tym dowiedzieć z blogu Jadłonomia.
Przepisy, które tam znajdziemy, bazują na tym co ma do zaoferowania natura. Aromatyczne, smaczne i niebanalne dania to efekt pracy Marty Dymek, która już od dawna jest inspiracją dla osób jedzących rozważnie i świadomie.
Smaki z natury
Jadłonomia to przepisy na dania o niepowtarzalnych aromatach i smakach. Gotowanie ze składników, które dostarcza natura, jest przyjemnością, szczególnie gdy ma się pewność, że będą dobrze smakować, a przepisy z Jadłonomii to gwarancja smaku. Można je kupić w wielu księgarniach, np. https://rewolucja.co.uk/9788363696351/jadlonomia-kuchnia-roslinna-100-przepisow-nie-tylko-dla-wegan
Kilka składników, takich jak warzywa korzeniowe, przyprawy, orzechy, kasze, owoce itp., można wykorzystać do wyczarowania fantastycznych potraw – rozgrzewających zup i gulaszu, chrupiących zimowych sałatek i słodkich pokus.
Ważne jest aby kupować produkty głównie regionalne, ekologiczne i sezonowe.
Codzienne gotowanie w nowej odsłonie
Oprócz autorskich i oryginalnych pomysłów, można znaleźć przepisy na tradycyjne dania w nowej aranżacji, takie jak flaki z boczniaków lub bigos z cukinii.